Alergia

DSC_1531


Alergia to nadwrażliwość organizmu na zetknięcie z alergenem czyli obcą substancją wywołującą patologiczną reakcję immunologiczną naszego organizmu. Alergię można podzielić na alergię wziewną, kontaktową lub pokarmową. Objawy alergii są zróżnicowane. Najczęściej występujące to m.in. łzawienie, katar sienny, duszność, pokrzywka, biegunka, a najostrzejszym z objawów jest wyjątkowo niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny.

Podatność na alergię ma podłoże genetyczne, często dziedziczne, co sprawia, że prawdopodobieństwo pojawienia się alergii wzrasta jeśli u członków rodziny wystąpiła alergia. Również czynniki środowiskowe znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia alergii, np. zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy, przebyte infekcje, nazbyt sterylne otoczenie w okresie rozwoju dziecka czy nadużywanie środków chemicznych.
Wystąpienie alergii świadczy o wcześniejszym kontakcie z antygenem, w wyniku którego organizm wytworzył specyficzne przeciwciała, które przy kolejnym zetknięciu z daną substancją prowadzą do powstania nadmiernej reakcji na ten alergen. Alergie często są trwałe, ale mogą również występować okresowo. Bagatelizowane, nieleczone mogą być przyczyną poważniejszych przewlekłych chorób, w tym przede wszystkim astmy.

img_20160807_115802166

Na czym polega odczulanie?

Odczulanie przeprowadzane przy pomocy aparatury BICOM polega na wygaszaniu alergenu, a jej celem jest zredukowanie lub całkowita eliminacja biofizykalnych czynników zaburzających. Terapia odczulająca w przypadku każdego pacjenta może przebiegać inaczej. U jednych następuje całkowite odczulenie na dany alergen już po pierwszej wizycie , u innych konieczne jest powtórzenie odczulenia. Odczulanie przy użyciu aparatu Bicom sprawdza się jako główna metoda terapeutyczna oraz jako element uzupełniający innej metody leczenia.

 

img_20160806_174519580

 

Ważne informacje dotyczące odczulania.

  • Odczulanie powinno rozpocząć się od alergenów centralnych. Za alergeny centralne przyjmujemy: białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy z tych alergenów odczulamy podczas trzech wizyt. Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak trzy dni oraz większe niż siedem dni.
  • Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń. Należy je sprawdzać choć raz w roku.
  • Niektóre z alergenów są na tyle silne i trudno unikać z nimi kontaktu, że odczulane są również podczas trzech wizyt i są to: candida, roztocze kurzu domowego, metale chrom, nikiel, kobalt.
  • Podczas odczulania alergenów centralnych nie powinno się testować innych alergenów, ponieważ obraz alergii u pacjenta bardzo się zmienia po odczuleniu głównych białek.
  • Zaczynając odczulanie alergenów pokarmowych rozpoczynamy ścisłą dwutygodniową dietę na odczulany alergen. Jeżeli wymaga to 3 wizyt dietę rozpoczynamy od pierwszej wizyty i utrzymujemy 2 tygodnie po ostatniej – trzeciej wizycie.
  • Dziennie można odczulać tylko 1 alergen. Po trzech dniach można dokonać sprawdzenia i kolejnego odczulenia.
  • Nie można poddać się odczulaniu i terapii na inne schorzenie tego samego dnia.
  • W ciągu całej doby, po odczulaniu lub terapii należy wypić od 1,5 do 2 litrów wody mineralnej. Nie powinno się w tym okresie pić kawy, mocnej herbaty, napojów alkoholowych, palić papierosów.

 

dsc_0890-male