Diagnostyka Alergii

dsc_0622-male

 

INFORMACJE DOTYCZĄCE TESTÓW ALERGICZNYCH

 

Przed wykonaniem testu należy odstawić leki antyhistaminowe (jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) oraz wapno na okres przynajmniej 1 tygodnia.

  • Antybiotyki i witaminy nie mają znaczenia przy odczycie alergii.

  • Test trwa około 30 minut. Jest bezbolesny i nieinwazyjny. Wynik jest natychmiastowy.

  • Po teście można odczulić jeden alergen.

  • Testowi może poddać się każdy pacjent bez względu na wiek.

Testowanie alergenów powinno zacząć się od TESTU PODSTAWOWEGO. Test ten zawiera mieszankę alergenów pyłkowych, pokarmowych, roztoczy, sierści (w sumie 90 alergenów). Wykonanie tego testu jako pierwszego pozwala szerzej spojrzeć na objawy alergiczne, które mogą być różnorodne. Astma, częste infekcje gardła mogą być powodowane zarówno przez roztocze, jak i alergeny centralne (białko mleka, jaja, pszenica). Atopowe zapalenie skóry najczęściej powodują pokarmy, ale nie wykluczone są też roztocza czy zarodniki pleśni. Testy spożywczy, wziewny, pyłkowy są ważnym dopełnieniem diagnostyki alergii.

 

 

TEST PODSTAWOWY

Zboża

Jęczmień, Gryka, Kukurydza, Proso, Owies, Ryż, Żyto, Sezam, Orkisz, Pszenica, Gliadyna – składnik glutenu, Drożdże

Ryby

Ryby mix I – Dorsz, Śledź, Flądra

Ryby mix II – Węgorz, Małże, Krewetki, Sola

Dorsz, Śledź, Makrela, Flądra, Łosoś

Grzyby

Grzyby mix I – Alternaria tenuis, Chaetonium globosum, Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum, Fusarium culmorum

Grzyby mix II – Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Pullularia pullulans, Phizopus nigricans,

Grzyby mix III – Penicillium brevicompactum, Penicillum expansum, Peniclillum notatum,

Kropidlaki mix – Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumiatus, Aspergillus Niger

Drożdżaki – Candida albicans

Mleko

Mleko krowie, Cukier mleczny laktoza, Mleko sojowe

Jajka

Żółtko jaja ,Białko jaja

Mięso

Wołowina, Kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Cielęcina

Warzywa

Fasola, Marchew, Cebula, Ziemniak, Szpinak, Pomidor

Środki pobudzające

Kawa, Kakao, Miód, Cukier, Herbata

Nabłonki zwierząt

Kot, Bydło, Pies, Kacze pierze, Gęsi puch, Świnka morska, Koń, Owcza wełna

Insekty

Pszczoła, Komar, Osa

Owowce

Jabłko, Morela, Banan, Wiśnia, Agrest, Winogrono, Grejpfrut, Cytryna, Pomarańcza, Brzoskwinia, Gruszka, Malina, Czerwona porzeczka, Truskawka

Orzechy

Migdały, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Orzech włoski

Roztocza kurzu domowego

Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae

Pyłki

Olsza, Brzoza, Leszczyna, Wierzba, Ambrozja, Bylica pospolita – astrowate, Komosa biała – lebioda, Świerk pospolity, Sosna, Babka zwyczajna, Żyto zwyczajne, Lipa, Kukurydza zwyczajna

Mix traw – Rajgras wyniosły, Grzebienica pospolita, Kupkówka pospolita, Życica trwała, Wiechlina łąkowa, Tomka wonna, Kostrzewa czerwona, Mietlica pospolita, Stokłosa miękka, Wyczyniec łąkowy, Tymotka łąkowa, Kłosówka wełnista

 

 

TEST SPOŻYWCZY

Barwniki

E102 (żółcień spożywcza), E104 (żółcień chinolinowa), E110 (żółcień pomarańczowa), E120 (kwas karminowy), E122 (azorubina), E123 (amarant), E124 (czerwień koszenilowa), E127 (erytrozyna), E132 (indygotyna), E133 (błękit brylantowy), E151 (czerń brylantowa), Mieszanka brązowa (E104, E124, E127, E132), Mieszanka czerwona (E123, E132), Mieszanka żółta (E104, E110, E124).

Emulgatory

E322D (lecytyna D – żółtko jaja), E322S (lecytyna S – soja), E338 (kwas fosforowy), E339b (fosforan disodowy), E340a (fosforan monopotasowy), E340b (fosforan dipotasowy) E340c (fosforan tripotasowy), E341c (fosforan triwapniowy), E412 (guma guar), E450 – teraz E451, E450a, E450c – teraz E452 (difosforany i trifosforany sodu i potasu), E621 (glutaminian sodu), E622 (glutaminian potasu), E623 (diglutaminian wapnia).

Konserwanty

E200 (kwas sorbinowy), E202 (sorbinian potasu), E210 (kwas benzoesowy), E211 (benzoesan sodu), E212 (benzoesan potasu), E214 (benzoesan etylu), E216 (benzoesan propylu), E218 (benzoesan metylu), Kathon CG, E220 (dwutlenek siarki), E221 (siarczyn sodu), E223 (dwusiarczyn sodu), E224 (dwusiarczyn potasu), E230 (bifenyl), E233 (tiabendazol), E249 (azotyn potasu), E250 (azotyn sodu), E251 (azotan sodu), E252 (azotan potasu).

Różne

Kwas acetylosalicylowy, Chinina, Guma arabska, Fluorek sodu, Fenol, Prokaina, Kwas salicylowy, Sulfadiazyna, Sulfaguanidyna, Kwas argalowy, Kwas cytrynowy.

Aromaty

Aromat jabłkowy, Aromat morelowy, Aromat bananowy, Aromat wiśniowy, Aromat cynamonowy, Aromat Coca-Cola, Aromat goździkowy, Aromat ziołowy, Aromat cytrynowy, Aromat pomarańczowy, Aromat gruszkowy, Aromat malinowy, Aromat rumowy, Aromat truskawkowy, Aromat waniliowy, Aromat wanilinowy.

Przeciwutleniacze

E310 (galusan propylu), E312 (galusan dodecylu), E320 (butylohydroksyanizol), E321 (butylohydroksytoluen), Etoksychina.

Słodziki

Aspartam, Cyklaminian sodu, Sacharynian sodu, Fruktoza, Laktoza, Mannitol, Sorbitol.